Cantina Majolini
Majolini je rodinné vinárstvo, ktoré leží na úpätí Álp pri jazere Iseo v čarovnom mestečku Ome. Majolini vlastní 24 hektárov na 24 pozemkoch roztrúsených medzi kopcami s vyššou nadmorskou výškou od 800m.
Už tretia generácia rodiny produkuje Franciacortu, ktorá sa radí medzi tie najprestížnejšie v Taliansku. Dnes vinárstvo prevádzkuje Ezio Majolini a jeho traja bratranci: Simone, Giovanni a Elena Majolini. Takmer dvadsať rokov sa o proces výroby vína v Majolini podiela uznávaný enológ a vinár Cesari Ferrari priamo z Franciacorty a Jean-Pierre Valade zo Champagne vo Francúzsku.
Rodina Majolini ročne vyprodukuje okolo 150 tis. fliaš Franciacorty. Celá produkcia vinárstva je od roku 2016 – 100 % ekologická. Takisto ako úplne prvý producent Franciacorty v Taliansku dokáže prísnou metódou preukázať schopnosť absorbovať viac CO 2 do výrobného procesu ako inde na svete.
Asi sa pýtate, čo tá Franciacorta vlastne je. Pre mňa osobne je to tá najlepšia odpoveď talianskych vinárov na svetoznáme Champagne : )
Toto prestížne šumivé víno sa vyrába presne tou istou metódou ako Champagne, teda sekundárnym kvasením vo fľaši. Základom sú tie isté odrody ako Chardonnay, Pinot noir a Pinot blanc výlučne ručne zberané do 20 kg bedničiek, rovnaký je aj proces lisovania. Neročníkové Franciacorty si vyžadujú minimálne 18 mesiacov fermentácie ( pričom neročníkové Champagne „iba“ 15 mesiacov) a pomalé starnutie na kaloch vo fľaši. Každá ročníková Franciacorta si vyžaduje minimálne 30 mesiacov a samozrejme zrenie na kaloch, najprestížnejšou kategóriou Franciacorty je Riserva, pochádza z excelentného ročníka a vyžaduje min. 5 a pol roka fermentácie.
Od roku 1995 má Franciacorta pridelené najvyššie kvalitatívne označenie DOCG (provincia Brescia). Ročne sa vyrobí iba 17 mil fliaš,( pre porovnanie produkcia Champagne presahuje 300 mil. fliaš ročne a produkcia Prosecca až 600 mil. fliaš) to robí Franciacortu menej dostupnou a veľmi prestížnou.
Taliani milujú svoju Franciacortu, preto je určených iba 10 % celkovej ročnej produkcie na jej export, pričom cena základnej ročníkovej Franciacorty je omnoho priaznivejšia ako pri Champagne !